Debitarea pietrelor naturale

Tăierea pietrei naturale se numeşte, în vocabularul de specialitate, debitare. Pentru realizarea acestei operaţii se utilizează, în funcţie de natura debitărilor, polizoare unghiulare sau utilaje specifice. Posibilităţile de prelucrare a acestor obiecte sunt limitate în funcţie de duritatea materialului şi de adâncimea tăieturii. Pentru debitare se folosesc fierăstraie, fire diamantate şi discuri diamantate.

Pentru prelucrarea pietrei naturale se utilizează două metode de debitare: tăierea uscată şi tăierea umedă. Pentru fiecare metodă există discuri specifice, marcate corespunzător, de aceea ele nu pot fi folosite decât în plaja recomandată. Utilajele de debitare utilizează cu precădere debitarea umedă, în timp ce sculele de mână aplică debitarea uscată. Utilajele de debitare utilizează discuri diamantate cu diametre mari, de la 350mm până la 1000mm. Din acest motiv, utilajele de debitare sunt utilizabile in fabrici de prelucrare a pietrei naturale, iar utilajele de mână sunt utilizabile în regim manufacturier, prelucrări speciale, sau ajustaje în şantier.

În prelucrarea profesională nu se utilizează discuri cu destinaţie universală, ci discuri specifice tipului de material ce urmează a fi debitat, respectiv granite, marmure, travertine, etc. În funcţie de duritatea fiecărei pietre se utilizează discuri cu un anumit tip de  îmbrăcăminte diamantată. După un anumit timp de utilizare, discurile diamantate se pot recupera prin trecerea lor printr-un material de duritate mare. De multe ori, particulele de diamante se lipesc datorită supraîncălzirii. Curăţarea discului are ca efect eliberarea de diamantele uzate, prea fine, şi eliberarea unor noi particule de diamant din îmbrăcămintea diamantată.

Debitarea profesională, de serie, se face cu ajutorul utilajelor de debitare special construite în acest scop. Apa este utilizată la răcirea zonei de contact a discurilor diamantate cu piatra naturală. Avantajul determinat al utilizării debitării mecanizate este viteza de lucru, eficacitatea şi eficienţa operaţiei, precum şi nivelul de calitate obţinut. Aceste rezultate sunt garantate de metoda de lucru, respectiv de stabilitatea ansamblului de tăiere fixat pe o punte mobilă. Avantajul debitării mecanizate constă şi în multitudinea de operaţii secundare ce se pot executa, respectiv debitări calibrate, debitări în unghiuri variabile, execuţia canalelor de îmbinare în cantul pieselor.

Adâncimea de tăiere este reglată automat, astfel încât se pot debita piese finite de la o grosime minim acceptată (7mm), până la grosimi extreme (20-30cm).